To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Automobilklub Morski
Forum Sekcji Pojazdów Zabytkowych

Warsztat - Akumulatory - co kupić?

KajTan - 22-11-2017, 08:39

zolwik napisał/a:
Testuje "biedronkowy" prostownik i nie bardzo rozumiem po co czujnik temperatury zew. (Tz. Będzie mróz to pokazuje błąd i nie ładuje)

Prostownik testuje, kiedy akumulator zaczyna się przegrzewać i wówczas zatrzymuje proces ładowania/regeneracji do czasu, kiedy parametry bedą ku temu dobre.

W praktyce dzieje się tak z mocna starymi/zasiarczonymi akumulatorami...

zolwik - 02-01-2018, 15:03

Jak już jesteśmy przy akumulatorach..
Jak sprawdzić stan akumulatora w warunkach domowych(nie chodzi mi o spr napięcie multimertem)?

Mam kilka aku które w różnej długości kręcenia rozrusznikiem spada prędkość kręcenia.
Po co od razu jechać na skup,może jeszcze pożyją przy nie wielkim nakładzie np. Długim i niskim natężeniem.

KajTan - 02-01-2018, 21:46

Ja swego czasu kupiłem prostownik z funkcją regeneracji akumulatorów.

Dzięki Groszkowi, który dostarczał materiału w postaci odrzuconych akumulatorów przez innych użytkowników, wspomnianym prostownikiem część udało się uratować na rok, część działa do tej pory, a część była tak styrana, że nic im nie pomogło - i te właśnie trafiały na skup.

Innych parametrów potrzebuje akumulator do diesla, a innych do dwusuwa ;) I ten od diesla po regeneracji w Wartburgu radził sobie świetnie.

zolwik - 02-01-2018, 22:17

Osobiście zmodyfikowalem polprzewodnikowy stary prostownik którym kilka aku uratowalem, lecz to trwa trwa.. i nie zawsze się udaje.
Dlatego szukam sposobu na sprawdzenie aku przed czasochlonnym ladowaniem.

Aktualnie próby ratowania jednego egz. Były bez sensu gdyż okazało się iż jedna cela ma zwarcie :szok:

Tomekk - 02-01-2018, 23:12

zolwik napisał/a:

Tomku jaki czas uratowania twoim cudem mocno rozladowanego aku?

Prostownik którego używam (CTEK) ma funkcję regeneracji głęboko rozładowanych akumulatorów i wszystko dzieje się automatycznie. Generalnie z tego co zauważyłem proces trwa 8-15 godzin. Proces regeneracji sygnalizuje odpowiednia dioda (prostownik analizuje stan akumulatora i "wie" co z nim zrobić żeby działał).

KajTan - 03-01-2018, 12:12

Mój zakupiony niemal 10 lat temu to RSC8.

Tutaj jest instrukcja obsługi:
Kliku Klik

jhosef - 03-01-2018, 12:34

Zimoon - 06-03-2018, 23:10

Ja ładuję prostownikiem nabudowanym jeszcze za czasów ustroju który przeminął. Ojciec miał taką małą specjalizację i robił prostowniki więc dwa się ostały. Do tej pory działają a jeden wciąż na warsztacie jako dodatkowy służy. Akumulatory w zasadzie tylko centra plus. Od biedy varta blue.

Jak sprawdzić akumulator w domowych warunkach?? Napięcie na klemach podczas odpalania silnika nie powinno w zdrowym motorze spadać poniżej 10v.

zolwik - 07-03-2018, 09:42

Pozwolę sobie udostępnić poradniki którego być pomocne
http://old.rezerwa126p.pl...anu-akumulatora

http://old.rezerwa126p.pl...ego-akumulatora

Zbigniew Dom - 27-12-2024, 00:00

Przed zakupem akumulatora warto przeczytać. Znalazłem w sieci artykuł Dobur akumulatora myslę że warto przeczytać.