Sprawy Zabytkowe - Przerejestrowanie pojazdu zabytkowego z ŻÓŁTYCH na BIAŁE
Łysy MO - 18-08-2011, 21:07
| Zoppoter napisał/a: | | skrzydlaczek napisał/a: | | sprzedac zabytka za granice mozna, ale szkop musi zaplacic 25% podatku od ceny sprzedazy (do konserwatora). |
Kto to jest szkop?
Jest na to jaki¶ przepis? Z ta opłata 25 %? Co to jest, podatek jaki¶? |
Skrzydlaczku gupi¶ ty, "Szkop" piszemy z dużej litery!
skrzydlaczek - 18-08-2011, 23:49
| Zoppoter napisał/a: | | skrzydlaczek napisał/a: | | sprzedac zabytka za granice mozna, ale szkop musi zaplacic 25% podatku od ceny sprzedazy (do konserwatora). |
Kto to jest szkop?
Jest na to jaki¶ przepis? Z ta opłata 25 %? Co to jest, podatek jaki¶? |
Szkop to obywatel Niemiec..czy z duzej to nie wiem. Strzelali do dziadka, bede pisac z malej!
Jest na to jakis przepis. Nie chce mi sie tego szukac, kolega przez to przychodzil. Przepisy zmienily sie w tym roku, z wiekiem do i powyzej 50 lat
L.
Zoppoter - 19-08-2011, 07:11
| skrzydlaczek napisał/a: | | Szkop to obywatel Niemiec..czy z duzej to nie wiem. Strzelali do dziadka, bede pisac z malej! |
I co, który¶ z tych, co strzelali teraz kupuje od Ciebie samochód?
Czy po prostu uogólniasz, stosujesz odpowiedzialno¶ć zbiorow± rozci±gnięta na następne pokolenia i w ten sposób również mnie obwiniasz za to, ze 70 lat temu kto¶ strzelał do Twojego dziadka? A zamiłowanie do Mercedesów przypadkiem nie jest wyłomem w Twoich zasadach...? Ich twórcy strzelali do Twojego dziadka...
| skrzydlaczek napisał/a: | | Jest na to jakis przepis. Nie chce mi sie tego szukac, kolega przez to przychodzil. Przepisy zmienily sie w tym roku, z wiekiem do i powyzej 50 lat |
Jednak prosiłbym o przytoczenie przepisu, który nakazuje komu¶ płacić Konserwatorowi Zabytków 25% warto¶ci auta w przypadku sprzedaży za granicę. Ja o czym¶ takim nie słyszałem a brzmi to tak absurdalnie, ze naprawdę chcę poznać ten przepis.
jhosef - 23-01-2019, 11:16
Dzień dobry,
Przyszło mi do głowy kupno samochodu na żółtych blachach.
Czy formalno¶ci urzędowe jako¶ się różni± z zarejestrowaniem?
Podatek PCC trzeba ui¶cić jak w przypadku normalnego pojazdu?
Wiem, że trzeba zgłosić zmianę wła¶ciciela do konserwatora.
skrzydlaczek - 23-01-2019, 11:29
| jhosef napisał/a: | Dzień dobry,
Przyszło mi do głowy kupno samochodu na żółtych blachach.
Czy formalno¶ci urzędowe jako¶ się różni± z zarejestrowaniem?
Podatek PCC trzeba ui¶cić jak w przypadku normalnego pojazdu?
Wiem, że trzeba zgłosić zmianę wła¶ciciela do konserwatora. |
heh jakie stare gadki z Zoppoterem
co do kupna/sprzedaży auta na zabytkowych, wszystko wyglada tak samo jak z autami na białej blaszce. PCC, nowe blaszki w urzedzie i tyle. Zmiany też nie trzeba zgłaszać, przynajmniej w praktyce. Jedynie poprzedni wła¶ciciel powinien wyrejestrować auto u siebie w urzędzie
L.
jhosef - 23-01-2019, 11:40
Zaostrzyłem łopatę i odkopałem temat co by nowego nie zakładać
Dzięki za info.
|
|
|